Akne

Informationen kan inte ersätta en konsultation hos din läkare. Har du symtom som motsvarar den information du hittar på vår hemsida, rekommenderar vi att du konsulterar din egen läkare för att få rätt diagnos ställd och därmed rätt behandling.

1. Vad är akne?
Akne är ett kroniskt inflammationstillstånd i hudens talgkörtlar. Mekanismen bakom utvecklingen av akne är svårförståelig, men man tror att den hänger ihop med den ökade produktionen av hudfett (talg) som startar i puberteten. Samtidigt med den ökade talgbildningen förändras hudens hornlager omkring talgkörtelmynningen. Detta kan visa sig på två olika sätt.

2. Hur ser akne ut?

Pormaskar
Antingen bildar hornlagret en propp i körtelmynningen (pormask, öppen komedon) annars bildas ett tunt membran över körtelmynningen (sluten komedon).
Pormaskar utvecklas i regel inte till finnar. Pormasken består av talgkörteln och delvis avstötta celler från hornlagret som färgas av hudens eget melaninpigment. Det är alltså inte fråga om ”oren hud” eller utifrån kommande smuts i hudens porer.

Blemmor
Om hornlagret bildar en tunn hinna över körtelmynningen, stängs hudfettet inne i körtelns hålrum, som ökar i storlek och bildar en ljus förhöjning på hudens yta (sluten komedon). Det är dessa slutna komedoner, som i inflammerat tillstånd populärt kallas finnar.

3. När får man akne?
Akne börjar oftast under puberteten, det vill säga i 12–14-årsåldern, tidigare för flickor än för pojkar. Sjukdomsaktiviteten tilltar och når sitt maximum efter 4–5 år, d.v.s. i 17-årsåldern för kvinnor och i 19-årsåldern för män. Genomsnittlig varaktighet av sjukdomen är ofta 8–12 år. Hos cirka 5 % av ungdomarna – med fler kvinnor än män med akne som kräver behandling – fortsätter sjukdomen i vuxenlivet, och de kan därför fortsatt ha hudförändringar i 30–40-årsåldern. Akne är därför en kronisk hudsjukdom, som för många är aktiv under många år innan den spontant försvinner.


  4. Vem får akne?

Mer än 8 % av alla mellan 12 och 24 år får symtom. Akne är en sjukdom med en viss ärftlighet. Unga med föräldrar som haft svår akne löper större risk att få sjukdomen.

5. Hur behandlar man akne?
Akne är en kronisk sjukdom, och det finns ingen behandling, som gör att sjukdomen läker ut. Men det finns en rad läkemedel, som vid regelbunden daglig användning nästan helt kan ta bort symtomen. Den största insatsen krävs av personen själv. Det är viktigt att man till viss grad lär sig leva med sjukdomen – det kan vara svårt att helt slippa från symptom. Därför är det bra att vänja sig vid vissa rutiner. Till exempel att välja att smörja sig när man har god tid och lugn och ro. På så sätt undviker man stress som i sig kan förvärra symtomen. En del av de effektivaste medlen mot akne bleker tyg och hår. Ta därför för vana att smörja dig före sänggående och använd sängkläder och nattkläder, som utan att det gör något kan bli blekta eller missfärgade.

Gel/kräm/lösning/liniment
Mild till moderat akne behandlas i regel med gel, kräm, lösning eller liniment, som appliceras på angripna områden. För att uppnå bäst effekt av behandlingen ska man rengöra huden från make up och liknande, tvätta med vatten och torka försiktigt. Därefter smörjs medlet – i tillräcklig mängd – noggrant in på de angripna områdena. En tumregel är att den mängd gel/kräm som krävs för ett område som motsvarar hela ansiktet får plats på den yttersta leden på pekfingret.

 

6. När ser du resultat?
Alla reagerar olika på läkemedel. Vissa kan se resultat redan efter få veckor, andra måste ha tålamod i upp till 3 månader. Om du inte med regelbunden daglig användning av ett läkemedel mot akne uppnår resultat efter 3 månader, bör du i samråd med läkaren prova ett annat preparat.
Erfarenheten visar ofta, att det ger snabbare resultat att kombinera två preparat. Det ena smörjs in på morgonen och det andra på kvällen. Eller ännu enklare: ett kombinationspreparat. Då behöver du bara en tub och kan nöja dig med att applicera det en gång per dygn.

Ge inte upp för tidigt! Kom ihåg att fortsätta med behandlingen under hela behandlingsperioden – även om du skulle ha sådan tur att din akne avtar efter få veckors behandling. Akneangreppet kan snabbt komma tillbaka om du slutar för tidigt med behandlingen. Använd inte mer än din läkare ordinerat – det hjälper inte att överdosera.

 Akne beror inte på ”oren hud” eller bristande hygien, men det är ändå viktigt att du rengör din hud noggrant varje dag. Även om du inte använder ett läkemedel mot akne
Ät sådant du tycker om! Man har inte kunnat bevisa att speciella livsmedel, godis, chips, snacks etc. ger akne

  • Undvik att bli stressad under längre perioder. Stress kan förvärra akne
  • Undvik stark värmepåverkan som också kan förvärra akne
  • Bär löst sittande bomullskläder, om du har akne på kroppen. Åtsittande kläder av syntetmaterial stänger inne svett och värme och kan förvärra akne
  • Undvik starka eller slipande hudvårdsprodukter
  • Undvik att klämma på finnarna med naglar eller instrument
  • Tvätta håret ofta med milt shampo om du har tendens till fett hår. Använd sparsamt med hårgelé och andra hårprodukter
  • Använd fettfria makeup-produkter. Vissa typer av makeup ger mindre problem. Kontrollera om det finns uppgifter om det på förpackningen 

 7.Vad kan du själv göra?

Finnar
I talgkörtlarna finns en bakterie, Propionibacterium acnes (P. acnes), som kan bryta ned hudfett. Nedbrytningsprodukterna sätter igång en inflammation i talgkörtlarna, som sväller upp och blir ”finnar”, det vill säga större, röda blemmor (kvisslor). Om dessa får utvecklas ytterligare, bildas en gul varfylld finne omgiven av röd inflammerad hud.
 

Ärr
Utslagen kan växa och till sist öppna sig neråt i underhuden. Här kommer inflammationen att sprida sig och skada hudvävnaden. Skadan gör att en del av vävnaden försvinner. När den till sist läker, saknas en del av hudvävnaden, och ett ärr bildas i form av en fördjupning i huden. Därför är det mycket viktigt att aldrig klämma ut finnar! Risken för att de sprängs ned i underhuden och blir till ärr är för stor!
Behandling av akne tar därför bland annat sikte på att förebygga ärrbildning. Även om man inte har så svår akne att man riskerar ärrbildning, vill man gärna bli av med finnarna och söker läkare i hopp om att få hjälp.