Eksem

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en genetisk hudsjukdom i det övre lagret av huden som vanligen först uppträder under den tidiga barndomen. Det brukar försvinna före vuxen ålder, men en del människor kan ha sjukdomen hela livet. Med rätt råd och stöd kan man hantera sjukdomen och undvika fysiska och sociala obehag.

Vanliga symtom är kliande utslag, torr hud, rodnad och inflammation. Konstant kliande kan leda till att huden spricker och gör den känslig för infektioner. Vissa personer får atopiskt eksem i skov - det vill säga i olika omgångar, andra kan ha det nästan hela tiden.

Orsaker
Allergiska reaktioner mot kemikalier, metaller och växter kan leda till att huden blossar upp och gör eksemen värre. Eksem kan också förvärras om det blir infekterat av bakterien Staphylococcus aureus. Bortsett från allergiframkallande yttre faktorer och bakterieinfektioner kan atopiskt eksem utlösas eller förvärras av stress eller av årstidernas förändringar som till exempel övergången från sommar till höst när luften blir torrare.

Behandling
Det är viktigt att komma ihåg att eksem i de flesta fall går att bota. Det är också viktigt att undvika irriterande ämnen och stark värme samt att med hjälp av uppmjukande krämer återfukta huden för att minimera klådan.

Steroider eller kombinationer med topikala antibiotika (krämer och salvor) används ofta för att behandla eksem. I mycket svåra fall kan ljusbehandling eller systemisk behandling (tabletter) tillämpas.